keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Vierailuluento ja FFT

Tiivistelmä. Ensimmäisellä tunnilla kuultiin Tapio Mannisen vierailuluento aiheesta "Iiris biometrisena tunnisteena". Esitys pohjautui Tapion kandityöhön, joka valmistui vuosi sitten. Sivumennen sanoen Tapio valmistui tekniikan kandidaatiksi "oivallisesti", mikä tarkoittaa keskiarvoa yli 4 ja kandityön arvosanaa vähintään 4 sekä automaattista 250 euron stipendiä TTY:ltä.

Iiriksentunnistus pohjautuu John Daugmanin kehittämään ja patentoimaan IrisCode-menetelmään. Algoritmi tunnistaa ensin iiriksen ja pupillin reunat sovittamalla niihin ympyrät. Näiden avulla iiriksen alue muunnetaan napakoordinaatistoon, ja saatu matriisi jaetaan edelleen 8x4 = 32 alueeseen. Kukin näistä alueista projisoidaan pistetulon avulla ns. Gabor-kantaan (suodatetaan Gabor-suotimilla). Puhutaan myös Gabor-muunnoksesta, mikä viittaa siihen että kyseessä on hieman viritetty versio Fourier-muunnoksen kaksiulotteisesta yleistyksestä (ks. myös prujun sivut 96-99). Näin jokaisesta alueesta jää jäljelle yksi kompleksiluku kutakin 32:a Gabor-aalloketta kohti. Tämän kompleksiluvun vaihe kvantisoidaan neljään arvoon, jotka voidaan kuvata kahdella bitillä. Kaikkiaan saadaan siis 32 x 32 x 2 = 2048 bittiä pitkä bittijono, joka toimii tunnisteena. Lopuksi pohdittiin kuinka päätellään kuvaavatko kaksi bittijonoa samaa silmää. Tässä oli apuna tilastomatematiikka niin, että arvioitiin jakaumat ns. Hamming-etäisyydelle samoille ja eri silmille. Näin voidaan arvioida virhepäätelmän todennäköisyyttä, mikä on olennainen osa järjestelmän myyntipuheita sekä sen lakiteknistä luotettavuutta.

Toisella (hieman lyhennetyllä) tunnilla tarkasteltiin Fourier-muunnoksen ominaisuuksia sekä FFT:tä. Ominaisuuksista tutustuttiin lähemmin siirtoon ajassa (esim. laske signaalin x(n+20) muunnos, kun tiedetään x(n):n muunnos) sekä konvoluution muunnokseen (DFT muuntaa konvoluution kertolaskuksi, eli x(n)*y(n) -> X(n)Y(n)). Tämä on myös pohjana konvoluution käytölle suodatuksessa: suunnitellaan vaan h(n) niin että H(n) nollaa poistettavat taajuudet, kun suodatetaan konvoluutiolla: y(n) = h(n)*x(n).

Luennon viimeiset 10 minuuttia käsiteltiin nopeaa Fourier-muunnosta eli FFT:tä, joka on vain nopeampi tapa toteuttaa DFT. FFT perustuu signaalin jakamiseen lyhyempiin pätkiin, jotka muunnetaan jakamalla ne edelleen rekursiivisesti kahtia. Rekursio päättyy, kun muunnoksen pituus on 1, jolloin muunnosta ei tarvitse enää tehdä. 1-ulotteisen vektorin tapauksessa muunnosmatriisi on yksinkertaisesti F = [1], joka tarkoittaa pelkkää ykkösellä kertomista eikä sitä tarvitse tehdä. Lyhyemmistä vektoreista saadaan koostettua pidemmät vektorit kaavoilla (3.3) ja (3.4). Kaavan käyttöä ja sivun 47 esimerkkiä ei ehditty käsitellä, vaikka vastaava tehtävä onkin seuraavissa harjoituksissa. Pahoittelut tästä.

Kysymys. Luennon jälkeen kysyttiin mitä välikokeeseen tulee. Kokeeseen tulee prujun sivut 1-45, kappaleeseen 3.4.2 (FFT) asti. FFT:tä ei enää tule koska sitä ei ehditty käsitellä kunnolla.

3 kommenttia:

  1. Niille tiedoksi, jotka aikoo valmistua kandidaatiksi oivallisesti, että stipendi ei ole siinä mielessä "automaattinen", että ainakin minun kohdalla se olisi jäänyt saamatta, ellen olisi osannut huomauttaa siitä osastosihteerin kansliassa samalla, kun vein anomusta tutkinnosta. =)

    -Tapio-

    VastaaPoista
  2. Jos meinaa valmistua oivallisesti, riittääkö, että keskiarvo pyöristyy neloseen, vai pitääkö pyöristymätön olla vähintään 4,0?

    VastaaPoista
  3. Keskiarvon pitää olla vähintään 4,00. Esim. 3,51 ei riitä.

    VastaaPoista