perjantai 30. tammikuuta 2009

Välikokeista

Välikokeet olivat tiistaina 27.1, ja paperit ovat nyt tarkastuskierroksella. Osallistujia oli kaikkiaan noin 150, ja arvioisin että vastaukset saadaan tarkastettua parissa viikossa. Pikaisen vilkaisun perusteella vaikuttaisi, että aika moni oli jättänyt ratkaisunsa kesken tai kokonaan tekemättä. Esimerkiksi niin että tehtävät 1 ja 2 oli tehty, ja kolmosesta yksi kohta, minkä jälkeen paperilla oli vain tyhjää.

Tulkitsen tämän johtuvan siitä, että välikokeet olivat ensimmäiset kurssin historiassa, eikä tarjolla ollut vastaavia aikaisemman vuoden kysymyksiä opiskelua varten. Itsekin hieman yllätyin kysymyksiä suunnitellessani, koska vanhoissa tenteissä ei ollut juurikaan tehtäviä 1. välikokeen alueelta vaan pelkästään prujun loppupuolelta. Kaikki tehtävät olivat siis täysin uusia ja siinä mielessä yllätyksellisiä. Toisaalta välikokeilla on aina tapana mennä keskimäärin huonommin kuin tenteillä, koska sinne on helppo tulla kokeilemaan kepillä jäätä. Jos menee huonosti, niin suoritetaan kurssi sitten lopputentillä.

Huono menestys oli siis osin odotettavissa. Välikokeiden pitoa jatketaan silti tulevinakin vuosina, koska ne ovat uskoakseni hyvä tilaisuus tarkistaa oman osaamisensa taso. Lisäksi näin saadaan toivoakseni opiskelijat käyttämään enemmän aikaa asian opiskeluun.

Välikokeen kysymykset löytyvät kurssin alasivulta. Omasta mielestäni tehtävät 1, 2, 3, 4a ja 5a olivat helppoja. Tehtävä 4b on soveltava versio harkoissa olleesta tehtävästä, jossa piti laskea impulssivasteen h(n) lauseke askelvasteen z(n) perusteella. Harjoituksissa havaittiin, että tämä saadaan erotuksesta

h(n) = z(n) - z(n-1)

Pisteet tehtävästä saa riippumatta muistiko tuon kaavan ulkoa vai johtiko sen koepaperilla. Ajatuksena oli johtaa lauseke paperilla; ulkoa opetteluun en haluaisi kannustaa.

Tehtävässä 5b ratkaisu saadaan yksinkertaisimmin hoksaamalla siinä olevat kaksi peräkkäistä LTI-järjestelmää. Kyseessä on siis ns. kaskadi, jonka impulssivaste saadaan konvoluutiolla. Siis jos ylemmän järjestelmän impulssivaste on h1(n) ja alemman h2(n), niin kokonaisuuden impulssivaste on h(n) = h1(n) * h2(n).

Lopussa ollut muistikolmio meni näköjään väärin. Kolmiosta katsomalla näyttäisi että w6 = 1/sqrt(3) + 2i/sqrt(3) vaikka todellisuudessa w6 = 1/2 + i sqrt(3) / 2. Tämä huomioidaan arvostelussa niin, että myös virheellisen kolmion mukainen vastaus kelpaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti