keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Vierailuluennot

Tänään oli kaksi "vierailuluentoa". Ensimmäisellä tunnilla kerroin itse automaattisesta rekisterikilpien tunnistuksesta videokuvasta. Tätä tekee Tamperelainen yritys Visy Oy, jossa olin töissä 2003-2005 (ja edelleenkin sivutoimiluvalla). Rekisterikilpien tunnistus toimii kulunvalvonnan tunnisteena, jolloin kulkulupa suljetulle alueelle voidaan myöntää tietylle kilvelle. Erityisen hyödyllinen tämä on esimerkiksi satamissa, joissa vieraat käyvät usein vain kerran. Tällöin normaalit menetelmät, kuten autojen RFID-lukijat (esim. tämä valmistaja) ovat liian vaivalloisia hallinnoida. Sen sijaan rekisterikilpi toimii kuin sormenjälki: se on aina mukana.

Tarinan yhteydessä puhuin myös yleisemmin konenäöstä ja sen historiasta. Ensimmäinen optisen tekstintunnistuksen patentti on vuodelta 1929, ja nykyisin trendi on siirtää toiminnallisuutta laitteistoista entistä enemmän ohjelmiston suuntaan.

Osin sama sanoma oli myös toisella vierailijalla (Risto Rönkkä, NRC). Hän puhui tulostettavasta elektroniikasta ja ohjelmistojen merkityksestä sen tuotannossa. Esitys pohjautui kehitystyöhön, jota TTY:n elektroniikan laitoksella on tehty jo vuosien ajan. Erityisesti keskityttiin projektiin, jossa tavoitteena on korvata perinteinen piirilevy tulostamalla kytkennät johtavalla musteella. Etuna tässä lähestymistavassa on mm. se, että kokonaisuus saadaan pienempään kokoon ja tuotannosta tulee joustavampaa. Lisäksi prosessi on lisäävä (ja siten ympäristöystävällisempi), eli materiaalia ei missään vaiheessa poisteta, kuten perinteisessä tuotannossa.

Oma laitoksemme on tullut mukaan vajaat 2 vuotta sitten, kun havaittiin että muotitettujen komponenttien sijaintia ei saada täysin hallintaan. Ajatuksena onkin siis tuoda vuori Muhammedin luokse, eli sovittaa kaikki muu sen mukaan kuinka komponentit sattuvat lopulta asettumaan. Käytännössä jokaisesta modulista otetaan kuva ennen tulostusta, kuvasta tunnistetaan kytkentäpisteet automaattisesti, ja korjataan tulostuskuva modulin mukaiseksi.

Molemmat esitykset herättivät (melkein) spontaaneja kysymyksiä, mistä olin erittäin mielissäni. Loppukaneettina totesin lyhyesti, että jos lähdette opiskelemaan signaalinkäsittelyä, älkää unohtako opetella ohjelmoimaan. Signaalinkäsittely on ohjelmointia jossa saa käyttää matematiikkaa.

Kurssille järjestetään jatkokurssi SGN-1250 ensi kesänä juhannuksen jälkeen sekä ensi syksynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti